Wat is haptotherapie?

Soms ontstaat het gevoel dat je bent vastgelopen. Het idee dat je vast zit en er geen vrije ruimte meer is om te bewegen. Je ervaart druk en de balans tussen ratio en gevoel is zoek.
Haptotherapie gaat over voelen en contact maken en is een therapeutische behandelingsvorm die tussen fysiotherapie en psychotherapie in ligt. De essentie van haptotherapie is mensen in contact te brengen met hun gevoel en daarmee met zichzelf.

Veel mensen zijn vooral bezig met de verwachtingen van anderen. Daardoor drijven ze steeds verder af van wat ze zelf willen. Dat kan tot een gevoel van doelloosheid of onvrede leiden, maar ook tot psychische en lichamelijke klachten. Dit is vervelend, maar aan de andere kant een manier van je lichaam om duidelijk te maken dat er meer aan de hand is. Het doel van haptotherapie is op zoek te gaan naar de achterliggende oorzaak van de lichamelijke en psychische klachten. Want pas als je weet waar de klacht vandaan komt en wat je dwars zit, kan je er iets aan veranderen. Zo kunnen nekklachten betekenen dat je te veel hooi op je vork neemt, of een burn-out dat je moeite hebt met grenzen aangeven.

Bij de haptotherapeut leer je om weggestopte gevoelens te verwerken, de ruimte te geven en vervolgens te dragen. Je zal merken dat je weer kunt voelen. Een kostbaar bezit, waardoor je sterker en vitaler in het leven staat.

De werkwijze

In een behandeling praten therapeut en cliënt met elkaar, maar daarnaast is het allerbelangrijkste en unieke instrument van de haptotherapeut de positieve werking van de aanraking. Door een combinatie van aanraken, bewustwoordingsoefeningen en praten gaan de therapeut en de cliënt samen op zoek naar wat het lichaam te vertellen heeft.

Kortom jouw lichaam vertelt het verhaal.

Haptotherapie bij kinderen

Kijk voor meer informatie onder het kopje extra informatie.